Τα παιδιά σας απλά θέλουν να περνούν χρόνο μαζί σας, τους γονείς τους. Θέλουν να χαίρεστε μαζί τους, να τα ακούτε, και να αλληλεπιδράτε με αυτά. Τίποτα δεν θα μπορούσε να εκτινάξει την αυτοπεποίθησή τους με καλύτερο τρόπο. Ευκαιρία λοιπόν απόψε να βγάλετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι από το ντουλάπι και να παίξετε όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί. Πέρα από το καλό που κάνουν τα επιτραπέζια παιχνίδια στην αυτοπεποίθηση των παιδιών, είναι γεμάτα ευκαιρίες για απόκτηση διάφορων χρήσιμων γνώσεων.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια, δεν είναι απαραίτητο να είναι κατεξοχήν εκπαιδευτικής φύσης. Απλά παίζοντας, ακόμα και τον «γκρινιάρη», τα παιδιά αποκτούν πολύτιμες ικανότητες, όπως είναι η επικοινωνία, η εναλλαγή στη σειρά που κάποιος παίζει, που μιλάει, γενικά που πρωταγωνιστεί, το μοίρασμα, η αναμονή, το σχέδιο με μολύβια και χρώματα, η ορθογραφία, η φαντασία και φυσικά η εκτίμηση της αξίας της αλληλεπίδρασης με άλλα πρόσωπα. Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν ακόμα να τονώσουν την ικανότητα της αυτοσυγκέντρωσης ή να αυξήσουν τα όρια της προσοχής του παιδιού. Επιστρέφοντας στο παράδειγμα του «γκρινιάρη», μπορούμε να εντοπίσουμε και άλλα σημεία που ίσως κάποιοι από μας δεν φανταζόμαστε, όπως για παράδειγμα, ότι το παιδί μαθαίνει ότι στη ζωή υπάρχουν ανατροπές, όπου κάποιος μπορεί να χάσει τη θέση του και τις προοπτικές της επιτυχίας ανά πάσα στιγμή, όπως συμβαίνει όταν ο αντίπαλος που φτάνει στο ίδιο κουτάκι στέλνει τον παίκτη στην αρχή της διαδρομής, ή ότι στη ζωή χρειάζεται επιμονή για την επίτευξη μερικών στόχων και ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν με την πρώτη, όπως όταν για την τελική θέση του πιονιού απαιτείται να έρθει ο ακριβής αριθμός στο ζάρι.

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν όρια και κανόνες. Όπως ακριβώς και η πολύπλοκη κοινωνία μέσα στην οποία μεγαλώνουν τα παιδιά και κάποια στιγμή θα γίνουν ενήλικα μέλη της. Τα όρια όμως και οι κανόνες των παιχνιδιών αυτών, δίνει στα παιδιά επιπλέον το αίσθημα της ασφάλειας. Μέσα στα όρια του τετράγωνου χαρτονιού, και μέσα από τους κανόνες τα παιδιά μαθαίνουν να ελέγχουν την άγρια πτυχή του χαρακτήρα τους και να εξελιχθούν σε ισορροπημένα άτομα με αυτοέλεγχο και γνώση των κανόνων συμπεριφοράς στη ζωή.
Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού υπάρχουν πάντα τα κατάλληλα επιτραπέζια παιχνίδια, τα οποία όσο μεγαλώνει το παιδί, μαθαίνουν στα παιδιά και κάτι περισσότερο, βοηθούν στην ανάπτυξη όλο και περισσότερων ικανοτήτων.