Το άκουσμα και μόνο της φράσης «καλοκαιρινό διάβασμα» είναι πολύ πιθανό να κάνει το ένα παιδί να αποχωρήσει αμέσως από το δωμάτιο. Με τη λήξη των μαθημάτων, τσάντες και τετράδια μπαίνουν στο ντουλάπι μέχρι Σεπτέμβρη. Σίγουρα, τα παιδιά όπως και οι ενήλικες χρειάζονται διακοπές από τις συνήθεις υποχρεώσεις, αλλά ίσως το να χάσουν κάθε επαφή με το διάβασμα τους μήνες των διακοπών, να μην είναι η καλύτερη ιδέα.

Έρευνα του ιδρύματος Reading is Foundamental, θέλει τα παιδιά που δεν εντάσσουν το καλοκαιρινό διάβασμα στις συνήθειές τους, να χάνουν την αναγνωστική τους ευχέρεια και να μένουν πίσω στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, σε μία ηλικία που ενδείκνυται ακριβώς για αυτό. Κατά την ίδια έρευνα τα παιδιά αυτά στα διαγωνίσματα της νέας χρονιάς θα λαμβάνουν χαμηλή βαθμολογία.

Για να μείνει το παιδί κοντά στην γνώση και να μάθει να θέτει στόχους, ο γονιός πρέπει να εφεύρει τρόπους να εντάξει το καλοκαιρινό διάβασμα στην καθημερινότητά του.
Δημοφιλείς μέθοδοι για να το πετύχετε:

diavasma

Κάντε το διάβασμα να μοιάζει διασκεδαστικό

Το να επιβάλλετε στο παιδί κάποιο βιβλίο που πιστεύετε πως πρέπει να διαβάσει, είναι ο σίγουρος τρόπος να αποτύχετε. Μόλις το παιδί αισθανθεί πως αυτό που του ζητάτε να κάνει μοιάζει με «αγγαρεία» το στοίχημα έχει χαθεί.

Εστιάστε στον χαρακτήρα και τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και καταλήξτε μαζί σε κάτι που θα του άρεσε να διαβάσει. Αν για παράδειγμα αγαπάει τα σπορ, μπορείτε επισκεπτόμενοι μαζί τον σχετικό τομέα ενός βιβλιοπωλείου να επιλέξει ένα βιβλίο για τον αθλητισμό για να διαβάσει. Ομοίως αν του αρέσουν τα κόμικς, τα ζωάκια, τα video games, οι ταινίες, οι χειροκατασκευές κλπ.
Tοποθετήστε ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι του

Ζητήστε να σημειώνει πριν πάει για ύπνο κάτι που θεωρεί σημαντικό για τη μέρα που πέρασε κι αν δείτε πως δεν ανταποκρίνεται, ξεκινήστε εσείς το παιχνίδι των σημειωμάτων. Γράψτε στο σημειωματάριο μια ερώτηση που θα κεντρίσει την προσοχή του ώστε να απαντήσει λ.χ «τελικά ήταν δίκαιο το αποτέλεσμα ποδοσφαίρου στο σημερινό αγώνα;». Ποιος καλύτερος τρόπος για να εξασκήσει την ικανότητα γραφής του;

Παίξτε μαζί του επιτραπέζια παιχνίδια
Μπορεί το καλοκαιρινό διάβασμα και τα επιτραπέζια παιχνίδια στο πρώτο άκουσμα να μην φαίνονται άμεσα συνδεδεμένα, αλλά αν το ξανασκεφτείτε εξυπηρετούν ακριβώς τον ίδιο σκοπό. Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την εξάσκηση μαθηματικών δεξιοτήτων και το ακόνισμα του μυαλού. Μεταξύ των δημοφιλέστερων επιλογών: Μonopoly, τάβλι, σκάκι, cluedo, Brain, Challenge 24 και για παιδιά.