Τα επιτραπέζια παιχνίδια στην πλειοψηφία τους απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, χαρίζοντας σε όσους τα επιλέγουν ώρες διασκέδασης , γέλιου αλλά και γνώσεων. Παρά ταύτα όμως τα μεγαλύτερα οφέλη αυτών των παιχνιδιών αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους. Η χρησιμότητα στην απόκτηση νέων ικανοτήτων και δεξιοτήτων είναι εμφανώς μεγαλύτερη από ότι στους ενήλικες, μιας και τα παιδιά αποτελούν έναν άγραφο πίνακα και ξεκινούν σε αυτές τις ηλικίες να διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους.

Συνεπώς πέρα από την γνώση που προσφέρουν , τα επιτραπέζια παιχνίδια επικουρούν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, στην ομαλότερη συνύπαρξη σε ένα ευρύτερο σύνολο και στην απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων που είναι απόλυτα επωφελή για την μετέπειτα ένταξη τους στην κοινωνία. Έτσι η ευγενής άμιλλα μεταξύ των συμπαιχτών , η επίτευξη αγαστής συνεργασίας έναντι ενός κοινού στόχου αλλά και η κατανόηση ότι μια ενδεχόμενη ήττα δεν συνιστά αποτυχία αποτελούν καίριας σημασίας εφόδια για κάθε παιδί.

Πολλά παιχνίδια προσομοιάζουν απλοποιημένα επιχειρηματικά περιβάλλοντα και επαγγέλματα ή αποτελούν φανταστικούς κόσμους όπου ο καθένας επωμίζεται έναν συγκεκριμένο ρόλο. Μέσω αυτών των επιτραπέζιων παιχνιδιών ενισχύεται η προσωπικότητα κάθε παίχτη μικρής ηλικίας με νέες ικανότητες, όπως η δημιουργικότητα, η προνοητικότητα , η χάραξη ενός αποτελεσματικού σχεδίου, ο εντοπισμός των λαθών και η διόρθωση τους όπως φυσικά και η φαντασία τους. Δεν αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι τα παιδιά που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο τακτικά σε τέτοια επιτραπέζια παιχνίδια και όχι σε παρακολούθηση τηλεόρασης και βίντεο παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στην πραγματική ζωή τους , αφού έχουν αποκτήσει μια καλύτερη ανάπτυξη τν επιμέρους ικανοτήτων τους.

Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα, τα επιτραπέζια παιχνίδια χαρίζουν γέλιο και διασκεδαστικές στιγμές με την οικογένεια ή τους φίλους,  συστατικό απαραίτητα σε κάθε άτομο και πόσο μάλλον στα μικρά παιδιά. Γιατί το παιχνίδι πάνω από όλα είναι ευχαρίστηση και χαμόγελα με ανθρώπους που αγαπάμε. Και αυτό δημιουργεί μια ακλόνητη βάση ώστε να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα του καθενός αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα καθώς και να βελτιωθεί η εκάστοτε συμπεριφορά μας.

Εν κατακλείδι κάθε υπεύθυνος γονιός θα πρέπει να ωθεί τα παιδιά του στην ενασχόληση με επιτραπέζια παιχνίδια, αφιερώνοντας χρόνο είτε να παίξει μαζί της είτε να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αποτελέσουν μέρος της διασκέδασης τους. Γιατί αυτά τα παιχνίδια αποτελούν κλειδί για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών, την γαλούχηση σωστής συμπεριφοράς και το χτίσιμο του χαρακτήρα τους .